Ez a koffeines nemzeti ital eredetileg Paraguay-ból, Dél-Brazíliából és Argentínából származik. A tea egy magyalfajta zöld leveleiből készül, melyről azt tartják, hogy sokféle hatása van. Ezért a dél-amerikai mate teát az „istenek italá”-nak, vagy az „indiánok zöld aranyá”-nak is nevezik. Csészéből maté-t fogyasztani valami rituális dolognak számított a bennszülött indiánok között. Később a brazil mate lett a Gaucho-k a dél-amerikai cowboy-ok legnépszerűbb itala. Legtöbbször a tábortűz mellett fogyasztva, szinte a kontinens minden országában nemzeti ital vált belőle az évek alatt. Pezsdítő hatása tovább tart, mint a kávéé. A rövid forrázási idő előhozza a pezsdítő hatást, míg a hosszú áztatás gyengíti azt.
A Tecoma-Lapacho fa belső kérgéből származik ez a tea, melyet „lila Lapacho fa”-ként is ismernek. Ez a külső kéreghez képest sokkal homogénebb, kevésbé poros és érezhetően finomabb. Kellemesen lágy, egy kevés vaníliára vagy karamellre emlékeztető aromája miatt ez a tea nagyon népszerű. Kevés tanninsavat tartalmaz és nincs benne koffein.
Elkészítés: egyetlen evőkanál (kb. 10 g) adjon 1 liter hideg vízhez, majd várja meg míg felforr, 5 percig forralja és azután még 20 percig áztassa.
Van népszerűbb, mint a narancs és vanília ízkombinációja? Ezt a gazdag aromát kombináltuk a Lapacho egyedi ízével – a hetedik mennyországba repítő alkotás!
A népszerű friss gyümölcsös és édes narancs íze jól megy a visszafogottan erős fűszeres, kissé füstös Mate teáéhoz. A feltűnően díszített, finom specialitás elsőrangú ajánlat a Mate teák növekvő keresletében. A kiegyensúlyozott, kellemes édesgyökér hozzáadása édes ízt ad ennek a friss és kissé fanyar keveréknek.