Szavazás

Ön milyen fizetési módot választana leginkább?
Banki átutalás
Bankkártyás
Készpénz
Postai Utánvét

Naptár

2024. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Látogató számláló

0
1
2
5
8
8
2

Partnereink

India


India a hetedik legnagyobb ország a világon, Pakisztánnal, Kínával, Nepállal, Bhutánnal, Myanmarral (volt Burma) és Bangladessel határos.

A jól ismert Darjeeling és Assam teák mellett kitűnő teákat kínál India Sikkimből, Dooarsból, Teraiból és Nilgiriből is.

A Sikkimi magaslatokról származó teák a közeli Darjeelingihez hasonlóak, bár gyengébb főzetet adnak. Dooars Assamtól nyugatra található, ahol az ortodox teákat készítik. Sokkal virágosabb és kevésbé érdes karakterű az assamiakkal összehasonlítva. Terai a Himalája lábánál található termőterület, ahol 600 méteres magasságig terülnek el az ültetvények. Íz dolgában a skála az Assam és a Darjelling teák között mozog. A dél-indiai Nilgiri körzet teakertjeiben finom, élénk teák nőnek különböző hegyeken, melyek a jó minőségű Ceyloniakra emlékeztetnek.

 

Darjeeling: Kétségkívül a legérdekesebb és legváltozatosabb teaültetvény. A Himalája déli lejtőin, 2500 méteres magasságig több mint 80 ültetvény található és innen származnak a világ legnemesebb teafajtái.

Fő termések:

Március-Május • first flush – A tavasz kezdetén, a vegetációs szünet végeztével szedik az első, finom leveleket és bimbókat. A jó „first flush” Darjeeling legfőbb jellemzői az élénk frissesség, a pompás virágillat – néha egy csepp szerecsendió beütéssel – és a világossárga mézes főzet.

Május-Június • inbetween – A „first flush” időszak minősített „indái” különös kapcsolatban állnak a „second flush” időszak első darabjaival. A levelek és a főzet már sötétebb színű, az ízek pedig a testestől a kissé aromásig terjednek.

Június-Július • second flush – A nyári szüret a termőév csúcspontja. A teacserjék az erős és hosszantartó napsugárzás miatt erősebbek és aromásabbak lesznek. A klasszikus „second flush” legfontosabb minőségi ismérve a sötétbarnától feketéig terjedő levelek, aranyszínű csúcsokkal és a lágy borostyánszínű főzet, meglehetősen aromás ízzel. A legjobb minőségű teák jellegzetes szerecsendió beütéssel rendelkeznek.

Október-November • autumnal – A késő nyári esős időszak után, és a vegetációs időszak végéig, novemberben még egyszer teljes aromájú, de már valamivel enyhébb tea fejlődik.

 

Assam: India északkeleti részén található tartomány, szubtrópusi klímával. Földrajzilag Bangladesh, Myanmar, Bhutan, Tibet és Kína határolják és éppen hogy csak egy kicsi földcsíkon keresztül érintkezik az anyaországgal, Indiával. Ez a világ legnagyobb összefüggő teaültetvénye, mely az indiai teatermés mintegy felét adja. Az erős és fűszeres teák még a kemény (meszes) vizet is elviselik és számos klasszikus feketetea-keverék alapját biztosítják. A teanövényeket nagy, akár 1000 hektáros művelhető földeken található teakertekben termesztik. Kb. 2000 teaültetvény található Assam-ban.

Fő termések:

Április közepe-késő Május • first flush – ezek a teák gazdaságilag kevésbé jelentősek az európai piacon. Főleg aromásan friss, lágy főzetű, inkább fanyar karakterű teák. Ezért nem hagyományos Assam karakterűek.

Június eleje-Augusztus közepe • second flush – a második szedési időszakból származó Assam teák minőségben és exportban is a legnagyobb jelentőséggel bírnak. Ezek a teák gyakran nagyon színesek (sok csúcs), általában nagyon sötét, tipikusan erős, testesen fűszeres és malátás karakterű főzettel bírnak.


Darjeeling [29 db] [1 új]
- Fekete teák [24 db] [1 ÚJ]
- Zöld teák [3 db]
Assam [19 db]
- Fekete teák [18 db]
- Zöld teák [1 db]
Sikkim [2 db]
- Fekete teák [2 db]
Nilgiri [1 db]
- Fekete teák [1 db]