Ez a tea a klasszikus illatosított teákhoz tartozik. Kínában Meigui Hongcha néven is ismert. Tradicionálisan feldolgozott: a rózsaszirmokat és a leveleket egymásra rétegezik a feldolgozás ideje alatt, majd a megfelelő minőség elérése után szitálással szétválasztják őket. Ezáltal kapja a KÍNAI RÓZSA tea, jellemzően édes, testes ízét és virágos aromáját. Szakértők szerint egy csepp tejszín, vagy tej még jobban kiemeli az ízét.
Az úgynevezett „illatosított teák” egyik klasszikus képviselője, amelyet Kínában „Lihi Hongcha”-nak hívnak. A licsi dél-Kína egyik legkedveltebb gyümölcse. Lédússágával és édeskés-fanyar izével gyakran a grapefruit-hoz hasonlítják, bár ez a két gyümölcs nem szövetséges. Ezt a teát, a fermentáció után, frissen facsart lédús licsi juice-val áztatják, majd így keverik és szárítják. A kellemes gyümölcsös ízű, közepesen erős tea ideális nyáron, jeges teaként fogyasztva. Szép levelei gyümölcsös, édeskés főzetet adnak, egy kis füstös Keemun illattal.
A Keemun Kína egyik legjelentősebb teája. A közép-kínai Anhui tartományban terem. Kedveltsége ellenére csak 1875 óta termesztik. Előtte csak zöld teát termesztettek Anhuiban. Gyenge, finom aromájú, nagyon lágy tea, csodálatosan szabályos Sinensis-levelekkel. Főzete csillogó, sötétvörös, fűszeres-édeskés illattal.
A dél-kínai Yunnan tartományban megközelítőleg 1700 éve termesztenek és állítanak elő zöld teát. A fekete tea előállítását csupán 1939-ben kezdték meg ebben a régióban. Yunnan tartomány mind földrajzi helyzetéből, mind klimatikus viszonyaiból kifolyólag igen csak összehasonlítható Assam tartományhoz Indiában. Ez a közepesen erős, fűszeres tea sötét, közepesen hosszú levelű, néhol bronzszínű csúcsokkal. Az enyhén édes, földes illat egyedülálló karaktert kölcsönöznek ennek a teának.
Ehhez a teához nem a fiatal leveleket és rügyeket szedik, hanem a Souchong leveleket: a bokrok alsóbb részén lévő érettebb, nagyobb leveleket. A fermentálás után ezeket a leveleket vastepsiben, vagy tányéron rövid ideig pörkölik, majd ezután a teát gyantában gazdag egzotikus fa fölött füstölik. A füstölési idő minden fajtánál külön meghatározott (Lapsang Souchong, Tarry Lapsang, Souchong, vagy Lapsang Souchong Crocodile). Ez a LAPSANG SOUCHONG nagy, nyílt, kissé szürkés levelű, erősen füstös és fűszeres ízű tea.
Az élelmiszergyártás mai trendje a teák világát is utolérte. Manapság majdnem mindegyik teatermő vidék organikus (bio) módon is termeszt teákat. Ez alól a Keemun régió sem kivétel. Kína Anhui tartományának organikus példánya egy lágy, finoman aromás és nagyon könnyű tea, mely csodálatosan szabályos Sinensis-levelekkel bír. Főzete ragyogó vörösbarna, illata fűszeres-édeskés, egy kis füstös beütéssel.
A „fekete gyöngynek” is nevezett, hagyományosan kézzel készített tea a Fujian nevű kelet-kínai tartományból származik. Kellemes aromájú, lágy, testes ízű tea, kissé füstös zamattal. A csillogó antracit színű leveleket gyöngyökké gyúrják. Főzete közepesen sötét, testes, aromás illattal.
A Pu-Erh vagy Pu-er teák olyan teák, amelyeknek leveleit a fermentálás után újra hidratálják, hogy lehetővé tegyék a további fermentálást; poszt-fermentált teáknak is hívják őket. Több módszer létezik erre, mindegyik sok száz éves hagyományokat követ. Az előállítás után hűvös pincékben tárolják ezeket a teákat, esetleg egy, vagy több évre a földbe temetik őket. Ez a népszerű tea keresett az egész világon. A sötét és világos barna színekben játszó Sinensis levelek erős, fűszeres, földes ízt adnak – a tárolási időtől függően – földes és faízű aromával. Főzete sötétvörös színű.
Yunnan tartomány legfőbb termőterületei 1200 és 2000 méteres tengerszintfeletti magasság között található és évi átlaghőmérséklete 12-23° Celsius fok között változik. Több, igen jó minőségű, fekete és zöld teát állítanak itt elő. A nagymennyiségű nagy, aranyszínű levélcsúcsok adják az édes, fűszeres ízt és a malátás, lágy utóízt ennek a kitűnő, elsőrendű teának. Főzete erős és sötét, nagy sötét levelei matt, zöld színűek, sok bronzszínű csúccsal.
Évszázadokkal ezelőtt, amikor a tea csak a kiváltságos kínaiak számára volt elérhető, és jellegzetes ízének kifejlesztése érdekében a hagyományok szerint még mindig elföldelték, senki sem tudta elképzelni, hogy egyszer ipari méreteket ölt a termesztése, kiváltképp organikus (bio) módon. A különleges eljárások és a kereslet szükségszerű növekedésének köszönhetően ez ma már természetes. Sötétbarna leveleinek és erős, fűszeres, földes illatának köszönhetően egy kiválóan megalapozott teát sikerült alkotni. Főzete, a főzés idejétől és az adagolástól függően, sötét, vörösbarna színű és földes, faízű.