Szavazás

Ön milyen fizetési módot választana leginkább?
Banki átutalás
Bankkártyás
Készpénz
Postai Utánvét

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Látogató számláló

0
1
3
0
5
9
3

Partnereink

Termékek


INDIA ASSAM • HARMUTTY (STGFOP1)
INDIA ASSAM • HARMUTTY (STGFOP1)

A Harmutty teakertet 1870-ben alapították és azóta termeszti a jó minőségű Assam teát. Erről a nagyon szép és szabályos Assam levelei és aranybarna csúcsai győznek meg minket. Telt ízű, kiegyensúlyozott és enyhén fűszeres ízű, némi maláta jelleggel. Csillogó, mély rézszínű főzetet adnak, erős, malátás ízzel.


Vélemény írása a termékről
Név
E-mail cím
Üzenet
Értékelés

Vélemények a termékről
Átlagos értékelés
1
Experimental Mouse
2013.05.21 16:28
Ismerkedés az Assamokkal

Assamot kóstolni csak természetes fénynél érdemes. Legjobb hely erre egy ablak mellett van, de bárhol jó a lakásban, ahol természetes fény éri az asztalt teakészítés közben. Kell hozzá még 1 üveg kiöntő (bármilyen 200-250 ml-es hőálló üvegkancsó megfelel a célra) és a legszebb, legünnepibb, inkább széles és lapos max. 100-150 ml űrtartalmú de legfőképp fehér belsejű teás csészénk, amink csak van.

Harmutty STGFOP1

Az általános helyettes.
Kitűnő, felső-közép kategóriás tea. A „felsőházból” hozza magával szép, szabályos, tipikusan Assam leveleit, kiegyensúlyozott ízvilágát, a főzet egységes „rezes” színét. Középről pedig mindezek összhatását, frissítő, élénkítő hatását. Másszóval mindezek a ragyogó adottságok nem állnak össze az általam kedvelt kerek egésszé. Ez egy másik nagyon kerek egész! Nehéz rajta fogást találni, nem is nagyon akarok, mert nincs is nagyon miért. Lehet, hogy egyszerűen „évjárati kérdés” az egész.
- Lehet, hogy furcsán hangzik ez az egész, de a teáknál, kimondva, vagy kimondatlanul, de ugyanúgy vannak jobb és rosszabb évjáratok, - nem csak gyengébben, vagy bővebben termő évek – mint a boroknál. Ez egy ekkora egybefüggő termőterületen persze nem bír akkora jelentőséggel, mint a kisebb, „szétszórt” ültetvényeken, de akkor is létező dolog. Nem véletlen, hogy – habár nem ők találták fel, de – Assam nemcsak a világ legnagyobb egybefüggő teatermő, hanem legnagyobb, CTC tea-előállitó vidéke is egyben. (Akit a technikai részletek a CTC-vel kapcsolatban érdeklik, olvassa el a vonatkozó szakirodalmat.) Deklarált célja ennek a – gépi - feldolgozási technológiának, az egyenletesen magas minőségű fekete tea biztosítása. Vannak is olyanok, és nem is kevesen, akik ezt kedvelik is. Maguk a termelők azonban egyre nagyobb mértékben állnak vissza a hagyományos (ortodox) feldolgozásra, felvállalva ezzel egyben az évjáratok közötti, vagy azokon belüli (teát egy évben többször is szüretelnek!), esetleges különbségek kockázatát is! Lényege az egésznek, – a példánál maradva – hogy ha nem is minden évjárat egyformán jó, attól még, mondjuk, a tokaji aszú, Tokaji Aszú marad. Nézetek eltérése – ha egyáltalán valamiben - csak abban lehet, hogy úgy összességében, szereti-e valaki magát az aszút, vagy sem! –
3 perces áztatást követően áttölthetjük kannából az áttetsző üveg kiöntőbe, de csak szépen lassan óvatosan. Semmi kapkodás!
- A tea-fogyasztás sok leírt jótékony, „egészségvédő-egészségmegőrző” hatása, mellett létezik még egy, amiről sehol nem esik egy szó se, pedig a legfontosabb: Ha megadod a módját és hagyod magad – általa – akár csak alkalmanként egy-egy fél órára kirángatni a napi „mókuskerék”-ből, az javít az egészségeden a legtöbbet. Akik tehát „csak” folyadékpótlás céljából teáznak, és a továbbiakban is ki szeretnének tartani emellett, itt abbahagyhatják az olvasást! Lehet megrendelni a teát és a kasszához fáradni! -
Szóval, miközben fentiek szerint „járunk el”, figyeljük meg, hogyan vált át teánk színe „rezes”-ből mély bíborvörössé, vörösborossá az áteső természetes fényben. Élvezzük a látványt, mert ez még csak a kezdet.
Egyetlen, határozott mozdulattal töltsük meg csészénket, és közben készüljünk fel a soron következő látványelemre: Amennyiben csészénk belseje porcelánfehér, a tea szine ismét rezesre vált, és kezdjük már kapiskálni, hogy Assaméknál, és nem csak Koomsongéknál, a(z) (S)TGFOP(1) jelzés „G” betűje (GOLDEN) a szokásos mellett még mi más egyebet jelent - A csésze fala mentén körös-körül 1-2 mm szélességben, világos, gyönyörű aranyszínű gyűrű jelenik meg. (Ha valakinek a teája nem hajlandó elsőre „produkálni magát”, akkor a leforrázott tea mennyiségén kell valamilyen irányban változtatni legközelebb. Kisérletezzünk vele különösebb gátlások, fenntartások nélkül, mert a teázás nem elsősorban az elkészítési ajánlások szígorú és maradétalan betartásáról szól, hanem hogy nekünk élvezetet okozzon a maga módján! Megéri.) -
Most pedig az ízek kedvelői és értői figyeljenek, mert csak ismételni tudom magam: MALÁTA.
Egységes, szépen lekerekített, de kicsit tompa. Más Assamokhoz, de leginkább saját magához – „felsőházi” eredetéhez – képest. Frissítő, élénkítő hatása – különösen az Assamok közismerten magas (átlagos) koffein tartalmát figyelembe véve – felső középosztálybeli.
Ennek azonban mindössze annyi a jelentősége, hogy „reggeli hidegindító”-nak másik Assamot kell választani! Viszont pl. „ötórai teá”-nak - a nassolás mellé valami különlegesre vágyó vendégnek, nem utolsó sorban saját magunknak -, vagy bármely más napszakban kitűnő választás.