Szavazás

Ön milyen fizetési módot választana leginkább?
Banki átutalás
Bankkártyás
Készpénz
Postai Utánvét

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Látogató számláló

0
1
2
7
6
7
2

Partnereink

Termék részletekINDIA ASSAM • ORANGAJULI (TGFOP)

INDIA ASSAM • ORANGAJULI (TGFOP)

Megosztom
Funkciók
Raktárkészlet
22 tasak
Tömeg
50 g/tasak
Rövid leírás a termékről

Ez a híres teakert egy áprilisi, azaz az első szedési időszakból („first flush”) származó teával ajándékoz meg bennünket: jellegzetesen nagy, húsos levelekkel, világosbarna színnel, világosezüst levélcsúcsokkal és friss, telt, fűszeres beütéssel. Az illata ragyogó, virágos és enyhén malátás. Főzete világosabb, mint a jellegzetes „second flush” Assam teáké.

A termék tulajdonságai

Összetétel: 100% fekete (TGFOP) tea - „first flush” időszak

Elkészítés: 2-4 perc 100°C-on, 4-5 púpozott teáskanál 1 liter vízhez

Kiszerelés: 50 g-os tasakban, exkluzív csomagolásban


Vélemények a termékről
Átlagos értékelés
1
Experimental Mouse
2013.07.04 15:25
Ismerkedés az Assamokkal

Assamot kóstolni csak természetes fénynél érdemes. Legjobb hely erre egy ablak mellett van, de bárhol jó a lakásban, ahol természetes fény éri az asztalt teakészítés közben. Kell hozzá még 1 üveg kiöntő (bármilyen 200-250 ml-es hőálló üvegkancsó megfelel a célra) és a legszebb, legünnepibb, inkább széles és lapos max. 100-150 ml űrtartalmú de legfőképp fehér belsejű teás csészénk, amink csak van.

Orangajuli TGFOP

A nyerő tea.
Legalábbis NÁLAM, EDDIG!
Nos, nyájas olvasóim – ha van egyáltalán, aki rajtam és az „Adminisztrátor”-on kívül időt szentel teaügyi szösszeneteimnek – az Assamokkal való közös ismerkedés végállomásához értünk, legalábbis részemről. De szerintem a legjobbkor: A csúcson kell abbahagyni! Tudom, hogy még rengeteg fajtája létezik, sőt itt is kapható (CTC – arról már kifejtettem a véleményem, a „broken” – még hátravan) de én meg – eléggé el nem ítélhető módon - tele vagyok ELŐÍTÉLETEKKEL!
Hogy mindjárt a – teákkal kapcsolatos – legelsőt említsem: A törött (broken) – bármely, a minőséget jelző (pl. BOP) rövidítésben szereplő „B” – tealevél a „filteresedés”-ben végződő szakadék felé vezető úton megtett első lépés. Tehát nem is foglalkozom velük! (Nem mintha egyet sem kóstoltam volna közülük! – Semmi különlegeset nem észleltem azok közül, amit írnak - állítanak - róluk. Se magamon, se rajtuk! -)
A feldolgozás során természetesen tör(het)nek a levelek. Kidobni is kár lenne ezeket, de mítoszt gyártani köréjük, (testes, erős főzetű, stb.) csak azért, mert ezt is el kell adni, ha már így esett, hogy megtermett, aztán meg eltörött, legalább ekkora kártétel! Ennél SZÁMOMRA, még a CTC is elfogadhatóbb megoldás! De nem, csak faragják rendületlenül a mítoszokat, ahelyett, hogy pl. komposztálnák azt a törött levelet, ami már CTC-nek sem jó, és a kerti pázsitokkal, gyepekkel, rétekkel, kaszálókkal, legelőkkel tennének csodákat vele, szerte a világon! (A fű – a kertünkben is - gyönyörűen nő tőle, a szoba- és balkonnövények némelyikéről nem is beszélve!) Abból is lehetne tisztes pénzt csinálni.
Aki pedig más – hozzám hasonlóan karakteres - véleményen van, nyugodtan megírhatja ehelyütt a „Törött tealevelek – töretlen hit” című fejezetet, akár az Assamokról, akár a többiről, szabad a pálya! Egy biztos: A broken teák annyiból képeznek a filtereseknél korrektebb megoldást – és ezért CSAK egy lépést irányukba -, merthogy ezeknél legalább látja (tudja) az ember, hogy mit is iszik, nem csak azt, hogy melyik dobozból vette ki. (Hogy klasszikust idézzek!)
Nos, ezen – kissé hosszúra nyúlt - lírai bevezető után: Ismét egy „felsőházi” tag, ezúttal az „ősibb” fajtából! (Ha az Assamokkal, vagy más egyéb, indiai, nepáli, kenyai stb. teaültetvényekkel, kapcsolatban egyáltalán lehet az „ősi”kifejezést értelmezni, a maguk max. 180 éves múltjával, nagyjából az Első Ópiumháborútól napjainkig. Sihederkorban vannak!)
3 perces áztatást követően áttölthetjük kannából az áttetsző üveg kiöntőbe, de csak szépen lassan óvatosan. Semmi kapkodás! Meg kell adni a módját az Őlordságával történő megismerkedésnek. Meg különben is, a teázás már önmagában sem a „kapkodás művészete”!
Szóval, miközben fentiek szerint „járunk el”, és figyeljük hogyan vált át teánk színe „rezes”-ből, a sötét borostyánszínen át, vörösborossá az áteső természetes fényben, csak erősödik bennünk az érzés: Igen! Kivételes megtiszteltetés, hogy Őlordsága személyesen fáradt el szerény hajlékunkba! Élvezzük hát látását, mert ez még csak a kezdet.
Egyetlen, határozott mozdulattal töltsük meg csészénket, és közben készüljünk fel a soron következő látványelemre - Amennyiben csészénk belseje porcelánfehér, a tea színe ismét rezesre vált, és kezdjük már kapiskálni, hogy Assaméknál, és – a jelek szerint - nem csak Harmuttyéknál, Koomsongéknál és Mangalaméknál a (F)TGFOP(1) jelzés „G” betűje (GOLDEN) a szokásos mellett még mi más egyebet jelent.
A csésze fala mentén körös-körül 1-2 mm szélességben, világos, gyönyörű aranyszínű gyűrű jelenik meg. (Ha valakinek a teája nem hajlandó elsőre „produkálni magát”, akkor a leforrázott tea mennyiségén kell valamilyen irányban változtatni legközelebb. Kísérletezzünk vele különösebb gátlások, fenntartások nélkül, mert a teázás nem elsősorban az elkészítési ajánlások szigorú és maradéktalan betartásáról szól, hanem hogy nekünk élvezetet okozzon a maga módján! Megéri.)
Könnyed, elegáns, tökéletesen harmonikus, teljesen kerek íz, az ehhez járó fűszeres, virágos – majdhogynem propoliszos – illatokkal. Semmi erőlködés, mindezt az „anyatejjel szívta magába”, ahogy ez már „főrend”-éknél megszokott – „külsősök” által elsajátíthatatlan – dolog. Amitől az Assam teák jók és híresek az itt mind hibátlanul megvan: Malátás íze egyértelmű, anélkül azonban, hogy eluralkodna rajta. Pont annyi van belőle, aminél kevesebb tompává, bágyadttá tenné, több pedig túlzottan karakteressé. Szóval, ahogy ez egy jó házból való, FF (first flush) Assamhoz illik: Tökéletes textúra!
Részemről a szerencse, Mylord! Fájó szívvel búcsúzom mára, de kies lakomban Ön bármikor szívesen látott vendég! Elvárom máskor is …, már ha ideje engedi!
Lássák „vendégül” Önök is! Már ha idejük engedi …!